Niedawno stałem się posiadaczem takiego czegoś, nie wiem co to jest, bo nie mogę odczytać podpisu. Wygląda na Ostseebad cośtam i Hela.
Sab, jaki znowu Hel ???!!?? Przecież to jest Ostseebad Grömitz in Holstein [i. Holst]. Ta miejscowość mieści się nieco w bok od drogi z Lubeki do Kilonii. Zerknij tu: www.groemitz.de
Pomógł: 50 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-09-05, 14:12
W najnowszym wrześniowym numerze "Odkrywcy" polecam artykuł
Cytat:
Obrazy wojny - kapitulacja Rejonu Umocnionego Hel w obiektywie - Andrzej Ditrich
Największe wrażenie wywarły na mnie fotografie wykonane na naszym Wybrzeżu. Nie tylko ze względu na swoją unikalność. Przede wszystkim stanowiły cenny zbiór jako całość, i dokładnie dokumentowały kolejne wydarzenia kapitulacji Rejonu Umocnionego Hel. Większość z nich była dobrej jakości, nigdzie nie publikowana. Zawierała ujęcia, które mimo że widziane z perspektywy żołnierza obcej armii, dawały dość wiarygodny, choć niepełny obraz tamtych dni. Największą ich wartością jest to, że pokazują wręcz z reporterską dokładnością obraz jaki zastały wojska okupacyjne - zniszczony sprzęt wojenny, pole bitwy, a przede wszystkim ludzi - Obrońców Helu.
Autor jest członkiem Sekcji Eksploracyjno - Historycznej Towarzystwa Przyjaciół Sopotu LINK
zaś zamieszczone w artykule fotografie pochodzą ze zbiorów Luftbilddatenbank Ing. Buro Dr. Carls oraz Zbigniewa Okuniewskiego z TPS
hel 1939.jpg
Plik ściągnięto 40224 raz(y) 60,36 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum