Latham 43HB3 uwieczniony na gdyńskiej plaży należał do I Eskadry Liniowej “Wiking”. Jej godłem była głowa morskiego potwora, którą malowano na samolotach. Podczas swej służby w Pucku Lathamy odbyły kilka wizyt zagranicznych. W 1928 r. odwiedziły m.in. Kopenhagę oraz Rygę.
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-12, 22:26
Według tego, co mam na półce, Morski Dywizjon Lotniczy sformowano w Pucku w lipcu 1920 r. (Tuchaczewski szedł wtedy na Warszawę a port gdański strajkował przeciwko "reakcyjnej" Polsce) jako I eskadrę lotnictwa morskiego, pierwszym dowódcą był kpt. Wiktoryn Kaczyński. Ciekawe, w którym roku wydano poniższą pocztówkę - podejrzewam, że dość wcześnie, zanim jeszcze kaganek oświaty upowszechnił w Pomorskiem znajomość pisowni polskiej
Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2009-01-12, 22:30
Pumeks napisał/a:
Ciekawe, w którym roku wydano poniższą pocztówkę - podejrzewam, że dość wcześnie, zanim jeszcze kaganek oświaty upowszechnił w Pomorskiem znajomość pisowni polskiej
Pomógł: 50 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-01-13, 20:24
Być może pocztówce Pumeksa widnieje jeden z nich, :
Prawdpodobnie od prawej:Lubeck Travemunde F-4, Friedrichshafen FF-49b, a dalej to chyba Hansa Brandenburg NW.
źródło
Zastanawia mnie tylko co ów "Ztatek" ma na pokładzie - toto wygląda bardzo archaicznie i na pewno nie jest to jedna z maszyn MDLotu.
P.S. Ciekawostka: Replika wodnosamolotu Friedrichshafen 49c powstaje w Danii
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum