Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 804 Skąd: Marienburg
Wysłany: 2009-11-02, 14:18
Prawdopodobnie zaklejka ta służyła do zaklejania korespondencji wychodzącej z komendantury Twierdzy Gdańsk (Festung Danzig). Myślę , że pochodzi z przełomu XIX i XX wieku.
Królewsko-pruska komendantura twierdzy gdańskiej istniała z pewnością od 1816 do 1919 r. Lata 1814-1816 to okres przejściowy; początkowo losy Gdańska wcale nie były przesądzone (w mieście i jego rejonie stacjonowały przez pewien czas zarówno jednostki rosyjskie, jak i pruskie, dochodziło nawet to nieporozumień względem kompetencji każdej ze stron).
Pytanie, kiedy takie "zaklejki" zostały wprowadzone do użycia. Na mój nos nie wcześniej niż w połowie XIX w., ale to tylko strzał.
Z moich ustaleń wynika, że to zamknięcie koperty tzw. Verschlussmarke aus Papier było stosowane w okresie mniej więcej od 1850 do 1945 roku przez urzędy, firmy i pojedyncze osoby do pieczętowania listów. Nazywano ten znaczek też pieczęcią znaczkową (Siegelmarke).
Tu jeszcze jedna wojskowa gdańska.
Nie wiem, czy mogę tu przedstawić ciekawostkę dotyczącą 128. Pułku Piechoty z Wrzeszcza.
Jeżeli chodzi o Danziger Infanterie-Regiment Nr. 128, podlegający pod XVII Armeekorps Danzig, to nie powinieneś mieć wątpliwości, że bardzo pasuje do tego tematu.
1. Totenkopfhusaren
- charakterystyczne oznaczenie stosowane na czapkach huzarów 17. Regimentu Huzarów Brunświckich (Braunschweigische Husaren-Regiment Nr. 17) i 1. oraz 2. Regomentu Przybocznego Huzarów (1. i 2. Leibhusarenregimentu) we Wrzeszczu wywodzące się z tradycji oznaczenia trupimi czaszkami czapek regimentu czarnych huzarów Wilhelma Sebastiana Bellinga, który za swą dewizę przyjął słowa: "Aut vincere aut mori" ("Albo zwyciężyć, albo umrzeć").
2. W Gdańskim Regimencie Piechoty nr 128. (Danziger Infanterie-Regiment Nr. 128) utworzonym w 1881 roku i stacjonującym w Nowym Porcie, w 3. batalionie służył od 1914 do lutego 1915 roku jako ochotnik wybitny szybownik, konstruktor szybowców i mistrz świata w szybownictwie Friedrich Schulz. Z regimentem tym służył na froncie zachodnim. Natomiast w maju 1906 roku w tej jednostce służył jako podchorąży późniejszy pułkownik Rudolf August Brehmer kawaler Krzyża Rycerskiego, który w chwili wybuchu I wojny służył w 7. kompanii. Brał m.in. udział w kampanii wrześniowej w akcji pod Modlinem.
Zdjęcie ebayowe gdańskiego oficera gwardzisty z 22 maja 1913 roku. Jaka to była jednostka?
No już nie mogę to nie jest żaden oficer gwardzista tylko Kronprinz Wilhelm, następca tronu i szef 1. Leib-Husaren Regiment Nr 1. A w Twoim poprzednim poście Totenkopf nie ma nic wspólnego z Gdańskiem (ale ma z Braunschweig). Husarzy z Wrzeszcza mieli zupełnie inny wzór czaszki na czapkach i proporcach. Na obu forach wprowadzasz zamieszanie.
Na ebayu podpisane było gwardzista oficer z Gdańska, a co do Totenkopfu to podano, że obie jednostki używały tego samego pochodzącego z 1 źródła. To w czym problem? To nie moja wina, że ktoś źle opisuje.
http://cgi.ebay.de/488416...=item2ea89d7277
Pomógł: 50 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-11-05, 17:09
Podobizna Kronprinza zdawałoby się jest tak charakterystyczna i opatrzona, że gdzie, jak na forum zajmującym się historią Gdańska i Pomorza, powinna być rozpoznawana.
Zaś co do "czachy" to w porównaniu do chociażby do tego zdjęcia widać różnicę:
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Na ebayu podpisane było gwardzista oficer z Gdańska, a co do Totenkopfu to podano, że obie jednostki używały tego samego pochodzącego z 1 źródła. To w czym problem? To nie moja wina, że ktoś źle opisuje.
http://cgi.ebay.de/488416...=item2ea89d7277
Zanim coś napiszesz sprawdź w źródłach, są łatwo dostępne. A co do Totenkopfu, to gdzie podano?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum