Janusz
Wysłany: 2008-10-09, 10:33 Policja WMG
Witam.
Kwestia postępowania policji WMG bardzo mnie nurtuje. Pozwolę sobie założyć więc temat podobny do tego, który założyłem na forum dawny danzig.
Cytat:
W kwietniu lub maju 1934 r. senat WMG ogłosił rozporządzenie pozwalającę na noszenie mundurów organizacyjnych przez SA i SS. (za J. Wójcicki, Wolne Miasto Danzig 1920 - 1939, 1976). SA pojawiło się w Danzigu pod koniec 1926 r. (liczyło wtedy 80 członków), w 1930 r. zaś 150. Wynika z tego, że noszenie munduru przez SA w latach 1926 - 1934 było nielegalne (ja to przynajmniej tak zrozumiałem)
I pytania:
1. Czy policja WMG ,w związku z noszeniem przez SA-mannów mundurów podejmowała przeciw nim jakieś akcje - np kary finansowe czy "48 h" zatrzymania za noszenie munduru organizacyjnego?
2. Czy policjanci WMG występowali czynnie (czyli poprostu z pałą w ręku) przeciw SA-manną zakłucającym porządek publiczny?
3. Czy policjanci WMG występowali czynnie (czyli poprostu z pałą w ręku) w obronie ludzi atakowanych przez SA-mannów?
Na "danzigich" stronach internetowych nie spotkałem się z informacjami o reakcji policji na ww przypadki. Czytałem też J. Wójcicki, Wolne Miasto Danzig 1920 - 1939, Neugarten 27 A. Męclewskiego , wspomnienie Zwarry, oraz pracę magisterską kolegi z forum dawny danzig ale tam też nic nie było. Może książki te (oczywiście nie magisterka) są skażone polskim nacjonalizmem?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Janusz
Wysłany: 2010-09-23, 09:01
Witam.
Czy ostatnio wyszły jakieś nowe informacje o stosunku policji WMG do nazistowskich bojówkarzy w latach 1926- 1934?
Janusz
Wysłany: 2010-11-20, 19:11
Tym razem ponawiam pytanie po 2 miesiącach od ostatniego razu, ale może ktoś coś się dowiedział...
Interesujące mnie kwestie:
1. Czy policja WMG ,w związku z noszeniem przez SA-mannów mundurów podejmowała przeciw nim jakieś akcje - np kary finansowe czy "48 h" zatrzymania za noszenie munduru organizacyjnego?
2. Czy policjanci WMG występowali czynnie (czyli po prostu z pałą w ręku) przeciw SA-manną zakłócającym porządek publiczny?
3. Czy policjanci WMG występowali czynnie (czyli po prostu z pałą w ręku) w obronie ludzi atakowanych przez SA-mannów?
Pomogła: 7 razy Wiek: 53 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2010-11-20, 19:20
U Brunona Zwarry można przeczytać, że jeśli chodzi o Polaków w WMG i wydarzenia z Polakami związane, to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi 3x nie. Ale to wspomnienia a nie dokumenty policyjne.
Janusz
Wysłany: 2010-11-20, 19:23
Jakoś to mi się w głowie nie mieści. Policjanci konkretnego państwa nie robią nic przeciw łamiącym prawo obywatelom tego państwa i nie robią nic aby chronić obywateli tego państwa :/
Oczywiście zaraz ktoś może napisać że i obecnie różne policje nie są 100% skutecznie ale mi chodzi a naprawdę "grube" sprawy - pobicia, niszczenie mienia itp.
W latach 38 i 39 SA było bezkarne.Atakowało przechodniów nie oddającym honory przez
zdjęcie nakrycia glowy,lub nie zatrzymujacym sie podczas mijania ich sztandarów.Policja to tolerowała albo nic nie widziała.
Janusz
Wprawdzie to nie policja z Wolnego Miasta Danziga, lecz z Warszawy. I tu pytanie - czy ktoś wie, czy we Freie Stadt Danzig były policjantki, o których pierwszy raz słyszę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum