Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: Gdańsk-Brętowo
Wysłany: 2014-10-31, 22:21
Krąg kierunkowy baterii leśnej z 1911 r. został przywrócony żywym. Powoli odkopujemy. W środku znowu masakra. Początkowo było widoczne jedynie jedno wejście. W miarę rozkopywania ujawniały się kolejne tzw. okna. Skład rupieci bezdomnego (czyżby pomieszkiwał tu także ten zabójca ze Stogów z 2009 roku?), po przypadkowym rozwaleniu ścianki postawionej wewnątrz z pomazanego gipsem styropianu (zajumany zapewne z budowy DCT) ukazał się cały magazynek syfu, rupieci... na szczęście bez trupiej woni, bo się obawiałem że nie daj boże zabił kogoś jeszcze i schował w tym bunkrze....
Obiekt bardzo dobrze zachowany
Zdjęcie0295.jpg Początek odsłonięcia kolejnych okien obiektu...
Plik ściągnięto 23288 raz(y) 105,7 KB
Zdjęcie0292.jpg Krąg przed rozpoczęciem prac.
Plik ściągnięto 23288 raz(y) 117,52 KB
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Wysłany: 2014-11-04, 12:26
Nie, udór z wnętrza szybciej uleci. Będzie można przy okazji przystąpić do uczyszczania wnętrza ze śmieci.
Wczoraj przy pętli stanęła nasza tablica informacyjna
Dziękujemy sponsorowi DCT i liczymy na więcej
CAM00089m.jpg
Plik ściągnięto 23205 raz(y) 71,4 KB
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Dana
Wysłany: 2014-11-13, 14:44
Czepialska jestem : odór a nie udór.
Chłopaki - kawał wspaniałej roboty tam robicie.
I prośba do Admina - może by tak Ponuremu wymazać tę czerwoną krechę. Strasznie bije po oczach . Po takiej harówce w terenie on już grzeczny ,
Wysłany: 2014-11-16, 20:07
Dziękuję za zaufanie. Mam nadzieję, że kolejnym razem ugryzę się w jęzor
A w temacie? Odkopujemy powoli krąg kierunkowy Baterii Leśnej. Do tej pory mieliśmy w Danzigu tego typu zabytkowy obiekt tylko w Brzeźnie, po prawej stronie od parku.
Na Stogach mamy niemal taki sam z 1911 roku, w stanie bardzo dobrego zachowania. Był niemal całkowicie zasypany. W części pomieszczeń bezdomny (ten sam zabójca co z bunkra obok czy jego kumpel?) urządził sobie niezłą metę, ze stylowymi półkami ze styropianu (ukradzionego zapewnie z budowy pobliskiego DCT około 2007 roku) włącznie. Obecnie od lat widać obiekt nie jest zamieszkany. Niezły bajzel w środku, ale do ogarnięcia.
Wykopany piasek się sprawnie rozprowadzi wokoło, nie będzie z czasem śladu że aż tak ryliśmy
Fascynującym jest przywracanie tego typu obiektu zabytkowego (nie jest w rejestrze, ale to zmienimy!) do życia... będzie możliwe wejście do niego, ale z uwagi na ogrom prac nie wiemy kiedy...
Zagadką pozostaje drugi tego typu obiekt na Stogach - krąg kierunkowy Baterii Wydmowej. Podobno gdzieś był, w 1945 r. był jeszcze wykazany w jednym ze spisów obiektów, ale potem gdzieś wsiąkł... może także czeka w lesie na swój czas?
Zdjęcie0295.jpg Krąg kierunkowy w Gdańsku-Stogach podczas prac...
Plik ściągnięto 23017 raz(y) 105,7 KB
krag1.jpg Krąg kierunkowy w Gdańsku-Brzeźnie
Plik ściągnięto 23017 raz(y) 58,99 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum