Śmiesznym przypadkiem stałam się posiadaczką flagi samochodowej zastępcy Gauleitera (4 flaga z góry)
Nie można określić jasno pochodzenia tej flagi czy historii. Proporczyk został znaleziony w absurdalnym miejscu w Danzigu, że chyba tylko wróżenie z fusów pomoże.
Niestety, ktoś oderwał wewnętrzną stronę, pozostawiając (na całe jego szczęście!) nienaruszony przód. Właściwie to ta wewnętrzna strona zdradziłaby wszystko...
Myślę, że można śmiało założyć, że taki samochód służbowy jeździł w tych stronach.
Ilu w takim razie było od 1926 do 1945 zastępców Gauleiterów? Przez samego Alberta Forstera przewinęły się 3 osoby:
Artur Greiser (Okt. 1933-Okt. 1939)
Otto Andres (Jan. 1940-März 1941)
Gerhard Seeger (März 1941-1945)
Gau Danzig (Danzig, byłe wolne miasto Danzig,miasto-państwo wcielone do III Rzeszy w 1939, (Gau Danzig znane również jako Gau Danzig - Westpreussen po roku 1939):
Hans-Albert Hohnfeldt (1926–1928)
Walter Maaß (1928–1930)
Albert Forster (1930–1945)
brak informacji na temat zastępców z lat 1926-1930.
Szukałam również zdjęć z epoki odnośnie proporczyków. To znalazłam na rosyjskiej stronie:
(Колонна автомобилей «Мерседес» с немецкими и итальянскими партийными деятелями и чиновниками проезжает по улице (предположительно Bahnhofplatz) Мюнхена)
Moja wiedza jest mocno uboga, nigdy nie interesowałam się mocno historią Danziga (jestem tzw. "słoikiem" mieszkam tu dopiero 6 rok ;) o ironio!). Ale teraz byłoby grzechem nie nadrobić zaległości. Jeżeli gdzieś popełniłam błąd, proszę mnie poprawić. Sama bazuję na informacjach z internetu.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Bardzo zależy mi chociażby zdjęciach, po prostu by wiedzieć. Taki głód, odnośnie kolekcji.
Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2015-01-09, 21:30
wild napisał/a:
Proporczyk został znaleziony w absurdalnym miejscu w Danzigu
Zdradzisz coś więcej?
wild napisał/a:
Niestety, ktoś oderwał wewnętrzną stronę, pozostawiając (na całe jego szczęście!) nienaruszony przód. Właściwie to ta wewnętrzna strona zdradziłaby wszystko...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum