Kolejny wspaniały plakat z czasów I wojny światowej wrócił z naszego gabinetu odnowy biologicznej.
Biogram autora plakatu znalazłam tu - http://en.wikipedia.org/wiki/Lucian_Bernhard
a środkowy plakat znajduje się w przede mną. Jak zawsze wszystkich chętnych zapraszam.
Wśród afiszy z okresu I wojny światowej PAN BG ma kilka z Gdańska ; m.in. inf. o wprowadzeniu stanu wojennego w 1919 r., choć mnie urzekło - Rozporządzenie dotyczące pędzenia wódki na terytorjum rosyjskiem podwładnem dowódcy frontu wschodniego z Grodna.
Niemalże każdego dnia pojawiają się nowe opracowane dokumenty. Zachęcam do samodzielnej eksploracji. Oczywiście jest to zaledwie mały wycinek zbiorów pracowni.
W razie pytań, służę pomocą.
Czy komuś się obiło o uszy, oczy "Weicheslgold Feinbitter"? Mam etykietę i szukam jakiś informacji na temat tegoż... Google nie ma nic mądrego w tej kwestii do powiedzenia niestety.
Dieter
Wiek: 87 Dołączył: 07 Sie 2008 Posty: 23 Skąd: do 1958 Gdansk
To chyba nie to samo . Gdyby ktoś gdzieś znalazł, polecam się pamięci. Kupiłam etykietę ; zakładam optymistycznie, że napitek był produkowany w Gdańsku.
Na druku z pieśnią na okoliczność ślubu 22 kwietnia 1847 r. znalazłam nazwę "Schiddelkau". Ktoś wie może o jaką część Gdańska, wieś w okolicach może chodzić?
I już dziś zapraszam na wspaniałą wystawę:
Wielka Wojna 1914-1918
Na wystawie zorganizowanej w PAN Bibliotece Gdańskiej przy ul. Wałowej 15 znajdą się materiały dotyczące zarówno wybuchu wojny, jak też jej przebiegu w różnych częściach świata, rewolucji w Rosji, oraz odzyskania przez Polskę niepodległości. Na tle wielkiej polityki pokazane zostanie codzienne życie żołnierzy i cywilów. Zaprezentowane zostaną wielojęzyczne publikacje z epoki, czasopisma i gazety, afisze, mapy i druki ulotne oraz liczne fotografie. Wśród eksponatów będzie można zobaczyć dziennik gdańskiego kupca Carla Domansky'ego, opisujący życie podczas wojny oraz "imionnik" Elise Preuss, siostry Czerwonego Krzyża – z dołączonym odłamkiem granatu.
Na wernisaż zapraszamy 12 czerwca o godz. 13 do budynku historycznego PAN BG. Wystawę można oglądać w godzinach otwarcia Biblioteki do 31 lipca 2014 roku.
Żeby nie było wątpliwości wszystkie obiekty są oryginalne. Polecam w szczególności fenomenalne niemieckie plakaty propagandowe.
PAN BG to ok. miliona albo i więcej obiektów. Do niektórych z kartonów całymi latami (a raczej dziesiątkami lat) nikt nie zaglądał. Wczoraj "znalazłam" czapkę polskiego ucznia z WMG. Jej zdjęcie można zobaczyć na FB, a na żywo jak zawsze w pracowni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum