Wysłany: 2013-10-10, 09:47 Z dziejów miasta na pdst. Dokumentów życia społecznego
Z gdańskimi Dokumentami życia społecznego w PAN BG pracuję na co dzień, pomyślałam więc, że może forumowiczów może zainteresować ten wątek.
Właśnie skończyłam pracę nad teczką z dokumentami, które towarzyszyły uczestnikom 15 Dniom prawnika (15. Deutschen Anwaltstag zu Danzig), które miały miejsce w Gdańsku we wrześniu 1901 r. Z samej teczki niestety została tylko okładka, ale zawartość jest w bardzo dobrym stanie. Są to 3 pocztówki z gdańskimi ratuszami oraz logo (jakbyśmy dziś powiedzieli) Dni ; karta pocztowa z reklamą cygar niemieckiej firmy Carl Gerbode (choć nie mam 100 % pewności, że znajdowała się od początku wśród materiałów) ; specjalny numer Deutsche Juristen-Zeitung ; sprawozdanie z działalności kasy zapomogowej dla prawników z lat 1900/1901 ; ponadto propozycje ustaw oraz bogaty program uroczystości towarzyszących wypełniony koncertami.
27-29 sierpnia 1910 r. odbywały się w Gdańsku dni cesarskie. Wśród szeregu uroczystości miała miejsce także wielka parada ; jej plan jak i informacje o pozostałych imprezach towarzyszących znajduje się w Gedenkblatt für die Kaisertage in Danzig vom 27. bis 29. August 1910 : Ausführliches Programm und Paradenplan.
18-25 lutego 1920 r. w Gdańsku odbyły się Wiosenne Targi (Danziger Frühjahrsmesse). Dokumentacja odnośnie tego wydarzenia obejmuje 11 druków. Wśród nich znajdują się - informacje porządkowe dla wystawców o bazie hotelowej, samym mieście, jego atrakcjach, towarzyszącym Targom imprezach ; na kilku znajdują się ciekawe grafiki w tym jedna dedykowana Targom (być może miniatura plakatu reklamującego Targi.
12 maja 1909 gdańscy złotnicy świętowali 500 lat istnienia swego cechu w Gdańsku. Z tej okazji wydano 15-stronicową publikację ; poza tekstem znajduje się w niej 7 ilustracji najpiękniejszych przykładów gdańskiej sztuki złotniczej. Do dokumentu przytwierdzona jest pieczęć w metalowej puszce.
W połowie XIX w. zawiązało się w Gdańsku towarzystwo kręglarskie - Marine-Kegel-Club. We frakach panowie nie tylko grali, ale najwyraźniej też dobrze się bawili. W dokumentach ze swej działalności, jakie pozostawili, znajdziemy - statut klubu, zaproszenia na imprezy, pieśni, statystyki z gier i kilka numerów gazety wydawanej przez klub. Całość oprawiona w teczkę z przepięknej urody grafiką dedykowaną graczom.
Żeby nie było wątpliwości, wszystkie opisywane przeze mnie dokumenty, każdego dnia są do dyspozycji czytelników.
Z przyjemnością informuję, że do Pracowni DŻS PAN BG zakupiono materiały z I Targów Gdańskich, które miały miejsce w 1947 r. Katalog wystawców, foldery, maszynopisy, podania o wizy zagranicznych wystawców i wiele innych wspaniałych dokumentów najpierw będzie musiało przejść zabiegi odnowy i rekonwalescencji.
Urzekło mnie, że najczęściej powtarzającym się zdaniem w materiałach propagandowych jest, że nasza gospodarka zrobiła olbrzymi krok naprzód. Wtedy jeszcze nie staliśmy nad przepaścią .
Właśnie wróciły z zabiegów odnowy nie tylko biologicznej i cieszą me oko - 3 plakaty z czasów I wojny światowej nawołujące do walki, wstępowania do armii, tudzież pomocy. Wszystkie 3 fenomenalne graficznie. Zapraszam do oglądania. Wspaniały prezent na Mikołaja od pracowników działu konserwacji.
Czasem sama się dziwię, że ktoś przyniósł ponad 100 lat temu do Biblioteki, że ktoś przechował... np. cały plik XIX list wyborczych i ulotek z sąsiedniego Elbląga. Niektóre nadgryzione zębem czasu, ale po odpowiednich zabiegach będę wyglądać znów pięknie.
Zapraszam serdecznie. Będę wdzięczna za wcześniejsze zaanonsowanie się, ponieważ nie mam zbiorów pod ręką w pracowni (oprócz tych, nad którymi akurat pracuję) ; muszę odpowiednie pudełko przywieźć z magazynu. Jeśli chodzi o hotele, jak wspominałam, jest kilka reklam i trochę programów artystycznych, które miały miejsce szczególnie w Danziger Hof.
Dziś zachwyciłam się kolejnym plakatem propagandowym z czasów I w.ś. z wizerunkiem Hindenburga, ponadto pod ręką olbrzymia teka z odezwami, afiszami z tegoż okresu.
Zdradzę tajemnicę, że materiały te są przygotowywane na przyszły rok na dużą wystawę o I wojnie światowej ; w końcu 2014 rok.
Czasem sama się dziwię, że ktoś przyniósł ponad 100 lat temu do Biblioteki, że ktoś przechował... np. cały plik XIX list wyborczych i ulotek z sąsiedniego Elbląga. Niektóre nadgryzione zębem czasu, ale po odpowiednich zabiegach będę wyglądać znów pięknie.
O pracownię Dokumentów życia społecznego .
Pracownia Dokumentów Życia Społecznego
ul. Wałowa 24
tel. 58 301-22-51 do 54 wewn. 202
e-mail: dzs@bgpan.gda.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum