Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-07-16, 14:47 W moim magicznym domu;)
Grzebanie w śmietnikach nieodmiennie kojarzy mi się z wykonaniem piosenki Hanny Banszak przez Mariana Opanię i Wiktora Zborowskiego. Ponieważ ja jestem śmieciarz pierwszej kategorii, to pokażę Wam co można znaleźć na śmietnikach i w skupach surowców wtórnych.
Na początek mapa wygrzebana dzisiaj w kontenerze z makulaturą w skupie u mnie na ulicy. I pytanie do szanownego gremium - z którego mniej więcej roku może być? Układ ulic jest w zasadzie przedwojenny.
Przed 1959 - bo tramwaj po staremu jedzie przez Langgasser Tor na Długą i Długi Targ. Ale być może już po 1956 - nie jestem pewien, kiedy zmieniano np. Bojowców na Kalinowskiego (dziś Targ Rakowy), albo niektóre nazwy u mnie na dzielni, np. Tobrucką na St. Worcella.
[dopisane] Wygląda na to, że siatka ulic nie została zaktualizowana - np. ulica Kaszubska nie mogła już dochodzić do Podwala Grodzkiego przy Dworcu, bo był tam od dawna Plac Gorkiego i hotel Monopol. Ktoś wziął chyba stary rysunek planu (może ten z "Informatora miasta Gdańska") i zadbał tylko o aktualne nazwy ulic.
Plany były częścią wydawnictwa o nazwie "Plany Trójmiasta" wydanego przez PTTK oddział Trójmiasto w 1957 roku.
Cz. I - Gdynia,
Cz. II - Sopot
Cz. III - Oliwa, Wrzeszcz
Cz. IV - Nowy Port, Westerplatte, Letnica, Jakubowo , Sączki
Cz. V - powyżej
Plany były częścią wydawnictwa o nazwie "Plany Trójmiasta" wydanego przez PTTK oddział Trójmiasto w 1957 roku.
Cz. I - Gdynia,
Cz. II - Sopot
Cz. III - Oliwa, Wrzeszcz
Cz. IV - Nowy Port, Westerplatte, Letnica, Jakubowo , Sączki
Cz. V - powyżej
Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-07-17, 15:13
A takie coś wygrzebałam w tym samym źródełku wiosną tego roku. Za to zapłaciłam, bo to metal kolorowy, chyba ze 20 pln. Wybitne dzieło sztuki to to nie jest, ale nie mogłam pozwolić, żeby odbłyśnik skończył w hucie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum