Mam zapytanie odnośnie pewnego kolejowego odznaczenia przedstawionego na poniższym zdjęciu. Identyfikacja tego sprawia trudność wszystkim, których o to zapytywałem dotąd. Może ty na forum znajdzie się ktoś, kto widział może coś podobnego i wie jakiemu kolejarzowi "przypiąć" tę odznakę.
Napis z odznaki : M.G.V.d.Kgl. Eisenb. Hauptwst. Danzig, i data 1912.
Jedyne co wiem, to ta data i że dotyczy Gdańska. Tło napisu, którego nie ma, było najprawdopodobniej białe. Wymiary wysokość: 3,5 cm, szerokość: 2,6 cm. Zdjęcie przedstawia odznakę powiększoną.
Czy ktoś ma pomysł na odszyfrowanie M.G., bo co do reszty nie ma wątpliwości, chodzi o jakieś towarzystwo (Verein) założone w 1912 roku na terenie warsztatów kolejowych na Przeróbce.
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
I ja mam podobne pytanie o krzyż pochodzący z okresu Cesarstwa Niemieckiego z terenu Suchego Dębu / Ostrowitego. Czy może to być honorowa odznaka miejscowego Kriegsvereinu, czy też kościelna. Przedstawiony został przez znalazcę tu http://www.eksploracja.eu...opic.php?t=4450
Oczywiście honorowa. Czy ktoś spotkał się z taką odznaką w innych regionach? Czy to idea lokalna? A może to odznaczenie "narzucone" odgórnie statutem Kriegsvereinów, z którym się nie spotkałem.
Wielkie dzięki. Spróbuję znaleźć w bibliotekach. A może ktoś dysponuje statutem Kriegsvereinów? Może tam cuś piszą o odznakach organizacyjnych. Nie sądzę, aby to był wymysł lokalnego szefa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum