Gmina Trzebielino dawniej stanowiła posiadłość Putkamerów. Trzebielino było centrum zachodniej części ich włości. Puttkamerowie władali Trzebielinem do 1945 roku. Wieś została wymieniona przez pomorskiego geografa Lubiniusa w 1612 roku jako teren zamieszkały przez Wendów ( Słowian).
W XVIII wieku mieszkało tutaj 12 kmieci i 6 zagrodników oraz funkcjonowała kuźnia. W 1836 roku przeprowadzono w Trzebielinie uwłaszczenie chłopów. Mimo prowadzonej przez Puttkamerów akcji
kolonizacyjnej do ostatniej wojny miejscowa ludność używała kaszubskich nazw części przysiółków.
Po wojnie wśród osadników główny trzon stanowili także Kaszubi z okolic Kartuz, Kościerzyny i Chojnic.Dzięki Puttkamerom ( w połowie II tysiąclecia ziemia trzebielińska zaczęła się bardzo intensywnie rozwijać pod względem urbanistycznym, gospodarczym i handlowym
Aukcyjna - ebay nr. 250828329699, obieg 1943 rok.jpg
Plik ściągnięto 34047 raz(y) 51,52 KB
Aukcyjna - ebay nr. 250828329699, obieg 1943 rok (2).jpg
Próbowałam ustalić po budynkach widocznych za pomnikiem na tej pocztówce, w którym dokładnie miejscu stał i wydaje mi się, że teraz jest tam posesja prywatna. Na pewno już nie istnieje, słyszałam jedynie plotki, że jakieś kamienie z niego leżą przy drodze nad jeziorem.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Maj 2011 Posty: 43 Skąd: Miastko
Wysłany: 2014-05-08, 22:41
Przypuszczam,że Kriegerdenkmal był usytuowany obok przystanku PKS (dla wsiadających do Słupska).W latach 70 w tym miejscu był skwer porośnięty trawą,otoczony ławkami,a na środku tego placu znajdował się owalny klomb (kształtem przypominający podstawę tamtego pomnika) z kwiatami ,porządnie zachwaszczony.Elewacja na budynkach w tle została odnowiona chyba w latach 90 ,wcześniej wyglądały niemal identycznie jak na tym zdjęciu.
Takie usytuowanie wydaje się logiczne,niemalże w centrum wsi,przy głównej drodze.Oczywiście mogę się mylić,żałuję,że nie mam fotografii dla dokładnego porównania.
_________________ "mnie ta ziemia od innych droższa..."
Tak też myślałam, że w tym miejscu, o którym Heliada mówisz, znajdował się ten I-wojenny pomnik. A moje przypuszczenia potwierdził jeszcze odręcznie narysowany przez jednego z Puttkamerów plan Treblina z lat 30-tych, na którym pomnik znajduje się we wspomnianym wyżej miejscu. Kiedyś nawet zrobiłam zdjęcie obrazujące to miejsce obecnie.
259d776108ac90fbmed.jpg
Plik ściągnięto 30098 raz(y) 56,81 KB
Ostatnio zmieniony przez villaoliva 2014-05-19, 12:10, w całości zmieniany 1 raz
W latach 70 w tym miejscu był skwer porośnięty trawą,otoczony ławkami,a na środku tego placu znajdował się owalny klomb (kształtem przypominający podstawę tamtego pomnika) z kwiatami ,porządnie zachwaszczony.
Warto zlokalizować tę podstawę pomnika, gdyż pod nią może znajdować się kamień węgielny z dokumentem fundacyjnym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum