Czy ktoś może pomóc? Szukam zaginionej w "Gazecie Gdańskiej" przypuszczalnie z 1926 roku informacji na temat otwartych linii autobusowych. Dostałem tylko skan artykułu bez źródła. Kiedy dokładnie ta wiekopomna chwila miała miejsce?
Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2015-09-04, 01:42 Tramwaj na ul. Wróbla
W czwartek 3 września, po godz. 23:00 w torach na ul. Wróbla (przy skrzyżowaniu z ul. Toruńską) został ustawiony tramwaj Konstal 105 Na z 1978 roku.
Pojazd ma się stać nową atrakcją Dolnego Miasta. Administratorem tramwaju została Fundacja Gdańska, która będzie czynić starania o wykorzystanie jego wnętrza jako punktu kulturalnego i informacyjnego.
Witam i od razu proszę o pomoc wszystkich speców od komunikacji autobusowej. W wydanym przez Macierz Szkolną w 1939 r. przewodniku jest mowa m.in. o dwóch liniach autobusowych:
- nr 6 - Danzig - Bohnsack
- nr 7 - Danzig - Stutthof (przez Bohnsack)
Problem w tym, że widziałem zdjęcie autobusu z opisem trasy Danzig - Bohnsack i miał on wyraźne "7" jako oznaczenie linii a nie 6 jak mówi przewodnik. Czyżby w przewodniku był błąd ? A może przed 1939 r. była inna numeracja tras? I drugie pytanie do znawców tematu - czy w WMG używane były autobusu Saurer ? Jeśli tak, to jakiego typu? Będę wdzięczny za pomoc w temacie. pozdrawiam, Maciek
Jestem już szczęśliwym posiadaczem książki "Tramwajem przez Gdańsk" autorstwa Sebastiana Zomkowskiego. Palce lizać i gratulacje dla twórcy tego arcydzieła. Uprzedzając ewentualne pytania: książka jeszcze nie jest w sprzedaży, ja swój egzemplarz dostałem od autora.
Poszukuję ładnego (czy. w dobrej rozdzielczości) zdjęcia ukazującego dawną zajezdnię na Wałowej, z jakimś autobusem / autobusami. Najchętniej, gdyby zdjęcie było z lat 60. lub 70. ub. w.
Czy ktoś z Was byłby w stanie mi podpowiedzieć, gdzie szukać? Poza skarbnicą wiedzy o komunikacji miejskiej, czyli osobą-instytucją, w postaci Sebastiana Zomkowskiego (ZTM Gdańsk)...? Agencja Kosycarz? Hmm?
Czy ktoś się orientuje co z linia turystyczną w te wakacje, czy będzie udostępniony Ring? Dla mnie bardzo ważne, ponieważ wybieram się 1-3 lipca do Gdańska i zawsze korzystałem z GL, a Ringiem jeszcze nie jechałem. Teraz jednak nie mogę znaleźć w internecie żadnej informacji an ten temat.
Już mam. http://www.zkm.pl/aktualn...tram-tour-2016/
Jak napisałem wyżej, następny weekend (1-3 lipca) wybieram się do Gdańska. Może ma ktoś ochotę na wspólną przejażdżkę Ringiem?
Jeśli ktoś ma ochotę na przejażdżkę w moim towarzystwie zabytkowym tramwajem, to planuję to na sobotę 2 lipca o 13:10 z Huciska. Jeśli będzie na trasie Ring to oczywiście Ringiem, jak nie to Bergmann i w trzeciej kolejności N-ka. Potem ewentualne piwo w Perle Bałtyku. Zapraszam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum