Wysłany: 2010-06-14, 18:42 Szlakiem dawnej granicy WMG
Wybrałem na spacer wzdłuż dawnej granicy Wolnego Miasta Danzig a Polską , zobaczyć jak ona dokładnie szła przez rzekę, osiedle, ulice i lasy.
Zrobiłem wycieczkę od rzeki Swelina w Kamiennym Potoku do Matarni a drugi raz poszedłem dalej ,zatrzymałem w Kiełpinku nad rzeką Strzyża.
Oryginalnych słupków granicznym nie ma już od Sopotu do Matarni ale można czuć jak to kiedyś było ,teraz są słupki gminne i lasów państwowych.
Znalazłem dwa słupki PKP w rzece Swelina , na to wygląda też na dawną granice kolejową.
A granice w lesie są już drogami zarośniętymi ale zgubić raczej nie powinno, pod warunkiem mapy topograficznej , gdzie są oznaczone numery jak na słupkach.
Przede mną ktoś też chodził i zostawił ślady w postaci ustawionych kamieni na pniu drzew lub narysowanych czerwonym farbą na drzewach.
Trasa piękna bo ciągle przebywamy lasach bukowych ,nawet zająca i dzika spotkałem.
Dzisiejsza droga leśna a dawna granica państwowa.jpg
Plik ściągnięto 48073 raz(y) 65,57 KB
Na tym kurhanie był słupek graniczny , okolice czystej wody..jpg
Plik ściągnięto 48075 raz(y) 72,09 KB
Rzeka Strzyża ,dawna granica ,okolice kiełpinka.jpg
Sekcja B, od punktu Niestępowo doszedłem narazie do Majdany, do dawnego słupka B123.
Widoki piękne w lasach, wszystko dzike.
Krzyż na drzewie razem kwiatami przy dawnej granicy, przy słupku granicznym B079 ,nie wiem co tam robi ?
Chciałbym aby Administrator usunął wszystkie wcześniejsze posty, oprócz tego dzisiejszego co pisze.
Chciałbym to uporządkować, lepszymi zdjęciami i opisami które dziś i później pojawią w czasie mojej tegorocznej wędrówki.
Zaplanowałem tym roku obejść od morza Bałtyckiego do Trzepówka granice Wolnego Miasta Danzig jest to okolicach 70 km na piechotę.
Do wędrówki są mi potrzebne tylko mapy 1:25 i gps.
Każda fotka ma numer gdzie był dawniej dany słupek graniczny.
Najciekawsze rzeczy co mnie spotkały to są :
-Dwa miejsca na górze w lesie gdzie można oglądać morze, widoki są przy dawnych słupkach A028 i A085.
-Zrobiona została nowa droga w lesie i dzięki temu pojawiły mnóstwo dużych pięknych kamieni przy A099.
-Widoczny pas graniczny z Matarni do rzeki Strzyża przy A143.
-Fotka B001, tam zaczynała nowa sekcja granicy a wkrótce tym miejscu będzie obwodnica metropolitarna z Żukowa przez Lublewo do Pruszcza Danzigiego.
-Miejsce straży granicznej nad rzeką Radunia przy B006.
Pomógł: 19 razy Wiek: 95 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2012-04-16, 21:26
classix napisał/a:
Chciałbym aby Administrator usunął wszystkie wcześniejsze posty, oprócz tego dzisiejszego co pisze.
Chciałbym to uporządkować, lepszymi zdjęciami i opisami które dziś i później pojawią w czasie mojej tegorocznej wędrówki.
To wstawiaj je a potem zajmiemy się porządkowaniem. I prośba by jednak w miarę możliwości wstawiać zdjęcia na serwer WFG. Dzięki temu za jakiś czas nie znikną, jak to bywa w przypadku zewnętrznych hostingów.
To wstawiaj je a potem zajmiemy się porządkowaniem. I prośba by jednak w miarę możliwości wstawiać zdjęcia na serwer WFG. Dzięki temu za jakiś czas nie znikną, jak to bywa w przypadku zewnętrznych hostingów.
Fotki mam zapisane na e-mail na pamiątkę a więć nie znikną bezpowrotnie.
Tej chwili doszedłem do Majdany.
Od byłego słupka B006 w Niestępowie, najciekawsze rzeczy widziałem to nowy most drewniany nad rzekę Radunią, starą linie kolejową od Niestępowa do Łapino Górne, dwa jeziora Łapińskie i tej okolicy dwa stawy.
Ciekawostki:
- Cały odcinek B083-B123 ma śliczne rzeczki, rowy, lasy, łąki, stawy, drogi leśnie i to jest najpiękniejszych odcinek granicy WMG.
- Najbliższy wsi Borcz-a, odległości 2 km jest były słupek B108, który ma najbardziej ostry zakręt byłej granicy w kierunku prostym do Majdany. Pozycja GPS:N 54°15'55.7 E 018°19'40.5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum