Za to tu mam Wysoką ale nie ma Goszczyna-http://www.mapy.blink.pl/reymann/5_putzig.jpg
_________________ Kto dołki kopie,ten się napracuje.......
Ostatnio zmieniony przez villaoliva 2010-05-19, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Irmina
Wysłany: 2010-05-19, 23:36
Zadziwiający fakt...to kiedy w końcu powstało Goszczyno i która jego część(dolna czy górna) jest starsza?Skoro źródło z XIII wieku nie jest wiarygodne,a powszechnie jest cytowane, np. w tomie V "Katalogu zabytków sztuki.Puck,Żarnowiec i okolice".Raczej skłoniłabym się do tego,że wybudowanie powstało później,tylko dlaczego w promieniu wielu kilometrów nie powstały inne miejscowości(chyba,że się mylę)poza Goszczynem?Nie zauważyłam jeszcze osady(tak chyba można to nazwać )Zielona.Kartografia nie jest moją mocną stroną:(
Irmina
Wysłany: 2010-05-20, 21:00
Super!:) A pod spodem świetna reklama Karpowicza.Nie wiedziałam,że w Minkowicach też był wiatrak.Wygląda na to,że stał blisko torów.Ciekawe czy były podobne?Zdziwiłabym się jeszcze bardziej.Z którego roku jest ta mapa?
Irmina
Wysłany: 2010-05-22, 23:04
Już wiem dokładnie, w którym miejscu stał wiatrak w Minkowicach.Mieszkała tam rodzina Feta?, potem Kużel.Okoliczni mieszkańcy mówili na tę budowlę "wietrznik".
Ciekawe, dlaczego nie umieszczono tej miejscowości na mapie, a wszystkie inne sąsiednie tak.
Trzeba sprecyzować, że na mapie Reymanna Goszczyno zaznaczone jest kółkiem (tak jak inne miejscowości), tylko autor zapomniał wpisać nazwę Goschin (mapka poniżej).
Reymann.jpg Mapa ze zbioru Marka Foty
Plik ściągnięto 23105 raz(y) 40,39 KB
Irmina
Wysłany: 2010-07-25, 19:38
WRACAM DO GOSZCZYŃSKICH PONIATÓWEK-NIEWIELE PO NICH POZOSTAŁO-PATRZ NAWIAZANIE WCZEŚNIEJ.
PONIATÓWKA 2.JPG
Plik ściągnięto 23058 raz(y) 91,79 KB
PONIATÓWKA 1.JPG
Plik ściągnięto 23058 raz(y) 91,63 KB
Irmina
Wysłany: 2010-09-04, 22:04
Dorzucam do ciekawostek o Goszczynie tę fotkę-owoc (zdobycz) rodzinnego spotkania:)
Wnętrze modernizowanego wiatraka w Goszczynie..JPG
Powiedzcie mi czy ten Goschin na pocztówce to Goszczyno? Autor wskazuje,że tak...
Wydawca pocztówki: Verlag: Georg Topel, Photogr. Lankiewitz b.Krokow , Wpr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum