Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Maj 2012 Posty: 254 Skąd: Koronowo
Wysłany: 2013-01-06, 17:49 Plan oblęzenia Gdanska
Witam,
dla zainteresowanych okresem wojen napoleońskich przedstawiam plan
"Blockade und belagerung Danzigo 1813"
plan w wysokiej rozdzielczości poniżej:
http://chomikuj.pl/braban...onowo+i+okolice
Bardzo ciekawa, tym bardziej, że pokazuje też dość szeroko przedpola Gdańska.
Mapa została jednak wykonana z pewnością w późniejszym okresie (tj. na pewno nie w 1813 r.). Ciekawe, kiedy...
Witam znalazłem pewien film na youtube zabudowa Wyspy Spichrzów w Gdańsku oraz wizualizacja komputerowa projektu rekonstrukcji , fajnie by było gdyby taka wizualizacja kiedyś się zrealizowała . Ostatnio byłem w Gdańsku i zastanawiam się co się stało z deptakiem ? kafle popękane , ruszają się wygląda to tragicznie . Jeśli to od mrozu to czy nie lepsza była by kostka jak przed wojną ? jeszcze jakiś debil na murach swastyki wymalował a dziś czytam że jakieś dziewczyny na starym mieście 17 budynków wymazały sprejem ! policja w centrum monitoring i takie jaja . Najgorsze jest to że to stare miasto a są takie pustaki na tym świecie bez wyobrazni że nawet to im przeszkadza .
film
https://www.youtube.com/watch?v=6Uewf6dOd1A
"Rarytas nad rarytasy". Niezwykły album znaleziony na strychu
Ile lat przeleżał na strychu album ze zdjęciami pary aktorów, właściwie nie wiadomo. W niczym to jednak nie przeszkadza, bo blisko 70 fotografii i tak pozwala się przenieść w czasie.
Na niezwykłe znalezisko natrafił jeden z mieszkańców Gdańska. Na swoim strychu znalazł album ze starymi zdjęciami. Jak się okazało, ich autorami było małżeństwo - zdradził to akt ślubu, który wypadł z pomiędzy kart albumu. Nazywali się Georg i Fridel Potreck.
Album leżał na strychu domu w Oliwie. Wiadomo, że państwo Potreck też tam mieszkali. - Wiemy, że mieszkali najpierw na dzisiejszej ul. Robotniczej w Gdańsku, potem na dzisiejszej ul. Słupskiej w Oliwie. Prawdopodobnie byli aktorami, Georg był też śpiewakiem w chórze Teatru Miejskiego. Prowadzili też zakład fotograficzny w Gdańsku. Niewątpliwie mieli zmysł do fotografii, widać to po dobrze dobranych o przemyślanych kadrach – ocenia Babicz. Jak dodaje, dokładne badania nad ich tożsamością i dalszymi losami dopiero się zaczną.
Nim album ujrzał światło dzienne, przeleżał rok w depozycie muzeum. - Pan nam go przekazał, ale nie był pewny, czy go sprzedać. Wiele instytucji chciałoby go kupić. W końcu, z pomocą urzędu miasta udało nam się zdobyć środki. Kupiliśmy go za 4 tys. zł - wyjaśnia Babicz.
link + foto
http://www.tvn24.pl/pomor...chu,301086.html
mily11ww
Wysłany: 2013-03-14, 15:09
Witam, wstawiam bardzo ciekawą pocztówkę z korespondencją . Zapisana została w 1938r., niestety nie wiem kiedy wykonana... Wyraźnie widoczny stempel pocztowy, oraz nadrukowany znaczek Wolnego Miasta Gdańska. Jak ktoś chętny to może przetłumaczyć
postkarte.jpg
Plik ściągnięto 27001 raz(y) 95,16 KB
postkarte 001.jpg
Plik ściągnięto 27005 raz(y) 105,26 KB
Ostatnio zmieniony przez mily11ww 2013-03-14, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie mogę : wpisuję nazwę klikam podgląd potem schodzę na dół wybieram : Choose File wybieram plik 165 kb klikam wyślij i dupa nic nie ma ! niech ktoś poda email to wyślę emailem, nie chcę się w to bawić bo mnie szlak trafi ,mam dziś zły dzień :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum