Poprawiłem. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Na pierwszym zdjęciu widać, że rura jest transportowana. Najprawdopodobniej na miejsce, w którym ma być zainstalowana. Ponieważ transportuje ją Dźwig pływający, to z pewnością gdzieś nad wodą (nad nurtem Motławy?), ale ponieważ nie jest zbyt długa i środek ma niżej niż końcówki stawiam na to, że zainstalują ją na boku jakiegoś mostu.
pawel_45 Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 282
Wysłany: 2010-10-05, 03:11
Czy to nie jest rura do zainstal. przy moście z Szafarni na Ołowiankę?
W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku zlikwidowano wszystkie kotłownie na terenie Głównego Miasta.
Sądze że zdjęcie ukazuje moment budowy przyłącza do elektrowni na Ołowiance transport rury w sposób widoczny na zdjęciu byłby dość karkołomnym przedsięwzięciem.
Pomógł: 50 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2014-02-28, 21:58
Wedle opisu ul. Rajska rok 1951:
Gdańsk Rajska 1951.jpg aukcyjna
Plik ściągnięto 19909 raz(y) 54,8 KB
Gdańsk Rajska 1951_1.jpg aukcyjna
Plik ściągnięto 19909 raz(y) 35,15 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Fotomemoria Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Maj 2015 Posty: 27 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-11-06, 10:42
Najczęściej stan Danziger Hof przedstawiany jest jak na dołączonym zdjęciu (czerwiec 1945 r.).
Tymczasem, znalazłem zdjęcie z sowieckiego archiwum, gdzie stan hotelu jest zupełnie inny.
A mnie zawsze szkoda że paskudnie obeszli się odbudowujący Podwale Grodzkie Najpiękniejsza ulicę przedwojennego Gdańska. Jeszcze jest czas by wrócić do pierwotnego stanu. Przynajmniej od "gmachu wojewódzkiego" do Bramy Wyżynnej. Bo niby dlaczego nie?
_________________ Ukłony dla wszystkich, którzy zechcieli mię z życzliwością przeczytać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum