Pomógł: 50 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-05-30, 09:56 Spichlerz pod półksiężycem (Speicher zum halbe Monde)
Po jakim numerem znajdował się spichlerz "Pod półksiężycem" (zum halbe Monde)? Wiem tylko, że znajdował się na rogu Chmielnej i Krowiego mostu. Znalazłem ciekawy i spory artykuł prasowy o kawiarni którą uruchomiono pod tym adresem w styczniu 1884 roku przy wsparciu Fundacji Abegga.
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-30, 12:53
Hopfengasse 34 - ale częściej używana nazwa tego spichlerza to Weisser Engel - Biały Anioł.
A czy nie powinno być tak, że : "Kotwica" Chmielna 36 , "Półksiężyc" Chmielna 35 i "Biały Anioł" Chmielna 34? Przed 1945 rokiem na działce nr 35 nie było żadnego budynku, ale nie znaczy to , że nie było go wcześniej. Przypominają mi się plany przeniesienia Akademii Muzycznej do tych spichrzów i wydaje mi się, że oprócz Groddecków, planowana była odbudowa jeszcze trzech obiektów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum