Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2009-05-04, 11:47
Otrzymałem skan mapki Parku Oliwskiego na której zaznaczony jest głaz z tablicą pamiątkową.
Może spotkaliście się z jakimś jego zdjęciem lub rysunkiem?
Wysłany: 2009-05-05, 15:36 Otrzymałem skan mapki Parku Oliwskiego cd
Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale już od kilku lat staram się wyjaśnić pochodzenie i los pomnika uwiecznionego na załączonych fotkach. Atakowałem wszystke znane mi adresy, ale bez efektu. Słyszałem, że nie był to jedyny pomnik w parku oliwskim, ale kto wie?
Pozdrowienia
Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2009-05-05, 16:18
Ten rzeczywiście jest tajemniczy. To oliwski Kriegerdenkmal. Ale innych informacji brak.
Stał w części Oliwy, która dopiero po wojnie stała się częścią parku.
Odpadają cegły z niedawno remontowanego muru Parku Oliwskiego przy ul. Opata Rybińskiego. Zawinili: pogoda, wykonawca i wandale. Do końca kwietnia wszystko ma zostać naprawione.
Wysłany: 2010-05-06, 23:46
O, dobra wiadomość z tym murem. Bardzo to żałośnie wyglądało dotychczas z tymi odpadniętymi cegłami. . .
_________________ Tej dziewczynie Asinus nigdy by nie podarował fotografii.
Bo kobietom nie powinno się ofiarowywać zdjęć
- robią z nich zawsze niewłaściwy użytek...
roko Pomógł: 1 raz Wiek: 64 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 70 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-07-04, 09:04
Nie wiem czy się na coś zdadzą ;) te 3 poniższe fotki ale niech tam ... .
Jedno zdjęcie nieostre, drugie wskazuje w zasadzie wiklinowy wóz bojowy ale i przy okazji strzyżonego cisa zaś trzecie niewielki fragment stawu.
Mam nadzieję że parkowy klimat sie tu ostał
P.S. Oczywiście głównym bohaterem bylem tutaj Ja !!!, zdjęcia pochodzą z albumu rodzinnego
Oliwa1-60.jpg Pałac Opatów w odbudowie. Lato 1960
Plik ściągnięto 22112 raz(y) 26,21 KB
Oliwa2-wiosna59.jpg Strzyżony cis i BNW czyli Bojowy Niemowlęcy Wózek. Wiosna 1959
Wkrótce rozpocznie się remont zabytkowej wozowni w Parku Oliwskim. Odzyskane podczas prac cegły i dachówki konserwator zabytków chce oddać poszkodowanym podczas ostatnich huraganów. O sprawie pisze Gazeta Wyborcza Trójmiasto.
Palmiarnia w Parku Oliwskim się sypie i wymaga pilnej rozbudowy. Zagrożona jest 180 – letnia palma, największa atrakcja tego miejsca. Drzewo wypycha szyby w dachu kopuły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum