Pół miliarda w jednym banknocie
A ja najwięcej ile w życiu zarabiałem to było skromne 26 000 000 zł. miesięcznie.Człowiek "szastał" wtedy kasą , że ho ho Mam nadzieję , że to "se ne vrati"
Jak popatrzeć na inne banknoty z tego czasu, to kwit na pół miliarda marek nie robi większego wrażenia. Poniżej banknocik o nominale pięćset miliardów marasów: http://allegro.pl/item539...ca.html#gallery
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 182 Skąd: Westpreussen
Wysłany: 2009-03-27, 13:05
pięćset miliardów też już nie robi wrażenia - przynajmniej w Zimbabwe
zimbabwe 1.jpg
Plik ściągnięto 28084 raz(y) 71,25 KB
zimbabwe 2.jpg
Plik ściągnięto 28084 raz(y) 60,56 KB
kwidzin [Usunięty]
Wysłany: 2009-03-27, 14:39
Wszystko to pikuś, w porównaniu z walutą węgierskiej hiperinflacji lat czterdziestych, gdzie wyemitowano banknot o nominale 1 miliarda bilionów pengo (tak zwane b-pengo).
Jeszcze taki tysiączek z 1923 r. i słupska waluta z 28 grudnia 1918 r. oraz wydana przez lokalną kasę oszczędnościową. I przy okazji ciekawostka - jak się okazuje pieniądze zastępcze wydawały też obozy koncentracyjne i getta w okresie II wojny światowej.
I przy okazji ciekawostka - jak się okazuje pieniądze zastępcze wydawały też obozy koncentracyjne i getta w okresie II wojny światowej.
A także obozy jenieckie, w których Notgeldy były środkiem płatniczym za pracę wykonywaną przez jeńców (w niektórych stalagach istniały przy świetlicach, bibliotekach lub stołówkach specjalne punkty wymiany, "sklepiki", w którym za Notgeldy można było nabyć dodatkwe jedzenie, artykuły piśmiennicze itd.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum