dżejdżej
Wysłany: 2011-12-23, 22:03
fritzek napisał/a:
Ten balkon to był jakiś samotny biały żagiel na fasadzie tej kamienicy. Może pamięć mnie myli, ale on chyba wyglądał na radosną twórczość własną mieszkańców. Może ktoś starszy ode mnie i związany z dzielnią będzie dokładniej to pamiętał.
Okazuje się że odpowiedź na tę zagadkę znajduje się już w tym wątku
poruszany tu wątek tam ma realną szansę skończyć się w przyszłości kompletnym i wyjątkowym albumem fotograficznym poświęconym w całości Dolnemu Miastu.
zibiza
Wysłany: 2012-10-03, 22:34 szpital bez tajemnic
serdecznie zapraszam na kolejną wycieczkę, która obejmie zwiedzanie zespołu dawnego szpitala Najświętszej Maryi Panny przy ul. prof. Z. Kieturakisa 1 w Gdańsku, w tym również zabytkowego dworku Uphagena.
Wycieczka odbędzie się w dniu 06.10.2012 (sobota) i rozpocznie o godz. 13.00 przed głównym wejściem do szpitala od strony ul. prof. Z. Kieturakisa.
Ze względów bezpieczeństwa zwiedzanie możliwe będzie wyłącznie przez osoby pełnoletnie po podpisaniu oświadczenia o świadomości zagrożeń i ograniczeń wynikających z wejściem na teren zespołu dawnego szpitala. Informacje o ryzyku i zasadach poruszania się wewnątrz poszczególnych budynków podane zostaną na początku wycieczki dlatego też prosimy o punktualność.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: Gdańsk-Brętowo
Wysłany: 2013-11-16, 09:48
Widoczny obiekt, po byłym Wojskowym Liceum Muzycznym akurat trafił kryzys. Miało tam być przeniesione z Biskupiej Górki Laboratorium Kryminalistyczne Policji, ale kasy już nie starczyło i projekt upadł...
Piękne miejsce, szkoda że żaden inwestor nie chce wyłożyć kasy na jego odnowę...
Dobrze, że chociaż Szkoła Muzyczna zagospodarowała na internat itd. koszary naprzeciwko...
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Piękne miejsce, szkoda że żaden inwestor nie chce wyłożyć kasy na jego odnowę...
I co by miało tam niby powstać ? Kolejkne centrum handlowe , mega hostel czy
powierzchnie biurowe ? Nikt przy zdrowych zmysłach nie wyda na to złotówki ,
dodatkowo mając na karku miejskiego konserwatora i pasjonatów historii miasta.
Osobiście uważam że w ciągu 3-4 lat wybuchnie tam pożar i potem rozbiorą
cegła po cegle i dobudują resztę osiedla , pożary zabytków to już taka nasza
mała lokalna tradycja , płonie do zera , świadków brak , cuda panie cuda.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: Gdańsk-Brętowo
Wysłany: 2013-11-16, 10:12
Nie bardzo, widziałem te mury z bliska. Nic tam się nie spali, bo to solidny budynek.
Idealne miejsce na jakąś państwową instytucję. Na przykład właśnie Laboratorium Kryminalistyczne Policji lub coś pokrewnego. Szkoda, że CBŚ się wyniósł z Okopowej w innym kierunku, na Złotą Karczmę.
Z konserwatorem nie przesadzaj. Jak już inwestor ma kasę, to potrafi cuda zdziałać. Zabytki na osiedlu Garnizon od strony ul. Grunwaldzkiej najlepszym przykładem.
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum