Pomogła: 7 razy Wiek: 53 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2009-04-25, 22:29
042.jpg jest wcześniejsze. Pierwsi mieszkańcy dolnej Góralskiej wprowadzili się tam jeszcze w 1978 roku, ja w 1979. Budujący się wieżowiec Leśna Góra 25 powstał bardzo szybko, nie po kilku latach. Gdy się wprowadzalismy był budowany. Spróbuję dopytac znajomych kiedy się wprowadzili. Na moje oko to 1980 najpóźniej, jeśli nie jesien 79/80.
Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-04-25, 22:43
Bardzo możliwe, że w zdjęciach datowanych na lata '70 i '80 są jakieś błędy w umiejscowieniu w czasie. Zdjęcie, które wkleiłam przed chwilą było pierwotnie opisane jako 1977-1978, ale po dyskusji kilku osób mieszkających tam "od zawsze" stanęło jednak na tym, że to jednak zostało zrobione 3-4 lata wcześniej.
Czy ktoś posiada archiwalne i współczesne zdjęcia brętowskiego kościoła i cmentarza? Pamiętam jeszcze 1. połowie lat 70-tych, że były tam poniemieckie nagrobki.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1468 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2009-10-29, 13:51
doldar napisał/a:
Czy ktoś posiada archiwalne i współczesne zdjęcia brętowskiego kościoła i cmentarza? Pamiętam jeszcze 1. połowie lat 70-tych, że były tam poniemieckie nagrobki.
Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-12-29, 20:00
Emaliowana tablica nagrobna na brętowskim cmentarzu. Zdjęcie zrobiłam na przełomie 1991/1992 roku. Niestety to jedyny odcinek negatywu, który przetrwał do dzisiaj.
Znalazlem dwie mapy gdzie możemy znalesc stacje kolejową Brentau.
Dzisiaj byłem na spacerku tam i uważam ze to jest miejsce gdzie rosną te cztery wielkie drzewa oraz łączą trzy drogi piaskowe z wałem kolejowym.
Na przeciwko mamy tam rozwalony ogród, gdzie mieli wielkie psy.
Uważam ze to nie dobre miejsce na stacje tramwajową PKM, powinna byc blisko mostu, gdzie pod mostem jedzą samochody na cmentarz, poniewaz tam jest więcej mieszkanców Brętowa.
Nastepna stacja tramwajowa - kolejowa PKM przy ulicy Rakoczego, tam gdzie jest stacja benzynowa powinna być parking samochodowy dla tych co przyjedzają z strony moreny aby mieli gdzie zegnać czy witać pasazerów a sam peron juz po drugiej strony czyli tam gdzie jest góra morenowa.
Takim razie powinny byc pasy i światła na ulicy albo jakiś tunel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum