Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-04-17, 13:16 Lata '80 - demonstracje, strajki
Dostałam od mojego ojca do zeskanowania kilkanaście zdjęć z tego okresu. Niestety nie znam nazwisk autorów. Nikt w tamtych czasach nie nanosił na tego typu zdjęcia swoich watermarków.
Nie pamiętam który to był rok - czas robi swoje, ale chyba jestem na jednym z nich - gd-f010.jpg.
Zdjęcie gd-f009.jpg pokazuje próbę rozbicia barykady z opon pomiędzy barem Żuławskim a przejściem dla pieszych na wysokości dworca PKP. Próba ta i kilka następnych była nieudana, opony podpalono i panowie z mundurkach cofali się w nieładzie. Ludzie z barykady wieczorem po prostu poszli do domów.
Kłaniaj się Ojcu.
Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-04-18, 01:57
Hochstriess napisał/a:
Zadyma we Wrzeszczu to 1985 rok.
Jesteś pewna? Tata niestety zdjęć nie opisywał, a sporo się działo w w tych latach. Jeżeli jest pewne, że to 1985 r. to się na pewno ucieszy z takiej informacji. A tak jak napisał PiotrA, czas robi swoje i ludziom się zacierają dokładne datowania czasów obfitujących w wydarzenia.
Pomogła: 7 razy Wiek: 53 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2009-04-18, 15:31
Pewna oczywiście nie. Ale to jest ta zadyma , którą dobrze zapamietałam, bo przez przypadek trafiłam w sam jej środek. Ale stawiam zdecydowanie na 1985.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum