Przeklejam tekst z mojego bloga. I jako, że ostatnio temat fortyfikacji jest mocno ożywiony, to poproszę speców o korektę i podzielenie się ciekawostkami dotyczącymi Mewiego Szańca. Z góry dziękuję
Cytat:
Mewi Szaniec (Möwenschanze) jest położony u nasady półwyspu Westerplatte, pomiędzy Westerplatte i Wisłoujściem, na dawnym ujściu Wisły do Bałtyku. Od strony wody odbija się w Zakręcie Pięciu Gwizdków będącym stykiem Martwej Wisły i kanału portowego.
Szaniec był jednym z elementów systemu fortyfikacji broniących dostępu do Danziga od strony morza. Pierwotnie wybudowany przez Francuzów w pocz. XIX w. został zniszczony w 1826 r. przez powódź na Wiśle. Na jego miejscu Prusacy w połowie XIX w. wybudowali zespół fortyfikacji obronnych, którego jeden z elementów przetrwał do dnia dzisiejszego. W połowie lat '70 XIX w. Mewi Szaniec zmienił swoją funkcję. Został przebudowany na baterię artylerii nabrzeżnej z trzema stanowiskami ciężkich dział kalibru 210 mm. W 1912 roku przestał pełnić funkcje militarne i zaczął być wykorzystywany w celach portowych.
We wrześniu 1939 r. po kapitulacji Westerplatte Mewi Szaniec stał się pierwszym obozem jenieckim dla polskich żołnierzy. Wcześniej z jego rejonu żołnierze niemieccy nacierali na polską Wojskową Składnicę Tranzytową.
Po zakończeniu II Wojny Światowej szaniec przeszedł na własność Urzędu Morskiego w Gdyni. W chwili obecnej obiekt jest zamknięty i nie użytkowany. Od marca 2008 r. trwa procedura wpisywania Mewiego Szańca do wojewódzkiego rejestru zabytków. Budowla stanie się oficjalnie zabytkiem w ciągu kilku najbliższych miesięcy. W przyszłości będzie pełniła funkcje muzealne, prawdopodobnie jako element Muzeum II Wojny Światowej lub Muzeum Pola Bitwy Westerplatte.
Kiedyś byłem w środku, jak teren użytkowała jakaś firma, czy cuś. Zwróciły uwagę bardzo dobrze zachowane stanowiska artyleryjskie. Niestety fotek nie mam. Podobno na terenie szańca znajdowano polskie orzełki po jeńcach z 1939r.
wybudowany przez Francuzów w pocz. XIX w. został zniszczony w 1826 r. przez powódź na Wiśle
O ile wiem, ta powódź była w 1829 r. - chyba, że znalazłaś jakieś nowe materiały?
Krzysztof napisał/a:
Czy Mewi Szaniec powstał w miejscu Mewiej Karczmy
Ten pierwszy, francuski w formie kolistej reduty, najwyraźniej tak. Pruski obiekt w formie pięciobocznej lunety był chyba już troszkę dalej na północ. Postaram się odnaleźć i wrzucić odpowiednie fragmenty map żeby to zademonstrować.
A tak wyglądał Szaniec Mewi od strony ulicy (czyli od dawnej strony bojowej lewego czoła ) w kwietniu 2007 r. Widać tu tył ceglanej redity z 1846 r. (od przodu - na zdjęciu mewi5.JPG w poście Fritzek), a na lewo od niej, w cieniu i częściowo zasłonięte brzózką, murowano-betonowe schrony i stanowiska armat kalibru 210 mm z ok. 1876 r.
P4040086.jpg
Plik ściągnięto 34659 raz(y) 97,45 KB
Ostatnio zmieniony przez Pumeks 2009-03-13, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 804 Skąd: Marienburg
Wysłany: 2009-03-05, 22:32
fritzek napisał/a:
Henio napisał/a:
Mam tam pewne znajomości to i o wejściówkę będzie łatwo.
Henio, to poproszę o wiadomość na PW. Albo zapukać trzy razy w żaluzję
To dajcie mi proszę drodzy mieszkańcy dzielnicy Neufahrwasser ( lub Nowy Port jak kto woli) jakiś znak,cobym z dalekiej dziczy marienburgskiej zdążył przylecieć.
Mam tam pewne znajomości to i o wejściówkę będzie łatwo.
Henio, to poproszę o wiadomość na PW. Albo zapukać trzy razy w żaluzję
To dajcie mi proszę drodzy mieszkańcy dzielnicy Neufahrwasser ( lub Nowy Port jak kto woli) jakiś znak,cobym z dalekiej dziczy marienburgskiej zdążył przylecieć.
Pojawił się mały problem , bo od 01-03-'09 nie pływa Bożena na Zakręcie Pięciu Gwizdków i w soboty i niedziele Prom Wisłoujście ma "wolne " i skazani jesteśmy na przejazd dookoła
Pomogła: 10 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-03-07, 17:12
Henio napisał/a:
Pojawił się mały problem , bo od 01-03-'09 nie pływa Bożena na Zakręcie Pięciu Gwizdków i w soboty i niedziele Prom Wisłoujście ma "wolne " i skazani jesteśmy na przejazd dookoła
Ojjj... i nie będzie już pływała? Czy to tylko jakaś doraźna przerwa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum