tak, to prawda, są też tam wejścia do sieci podziemnych korytarzy oplatających Danzig, czytałem też w "Danzigim eksploratorze" o poszukiwaniach Bursztynowej Komnaty w tych okolicach, miał to potwierdzać prof. Werwolf
Mikołaju, ja słyszałem że w czasie wojny Heimwehr Danzig testowały tam latający talerz i gdzieś tam pod ulicą go ukryły bo bursztynowa komnata schowana jest przecież w tunelu kolei podwodnej na Hel.
A tak na poważnie:
1. ulica nie ma nic wspólnego z SS, kiedy powstawała ulica nikt nie myślał jeszcze o utworzeniu SS.
2. SS Heimwehr Danzig nie stacjonowała przed wojną w Danzigu, nie była nawet jednostką danzigą.
3. Szukając hełmu nie pomyl go z hełmem policji WMG, który miał z jednej strony herb Danziga, a z drugiej czaszkę wzorowaną na czaszcze Leibhusarów.
[ Komentarz dodany przez: villaoliva: 2009-03-02, 22:58 ] Temat narodził się w wątku ulicy Ojcowskiej
Pomógł: 19 razy Wiek: 95 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2009-03-02, 20:05
Sabaoth napisał/a:
2. SS Heimwehr Danzig nie stacjonowała przed wojną w Danzigu, nie była nawet jednostką danzigą.
Racze była.
Pytanie w takim razie skąd się wzieła na defiladzie 18 sierpnia 1939 ?
Wtedy to w mieście odbyła się parada jednostki po wręczeniu jej przez Gauleitera Forstera sztandaru. Bodajże przed Sporthalle. Więc musieli gdzieś stacjonować. Choćby po to by atakowac 1 września Pocztę Polską.
Za wikipedią:
Cytat:
Senat Wolnego Miasta Danziga, za wiedzą władz III Rzeszy, przegłosował wniosek o zorganizowaniu danzigiej jednostki wojskowej pod pretekstem utworzenia własnych sił obronnych. W rezultacie drogą morską został przerzucony nielegalnie do Danziga, w cywilnych ubraniach, III. batalion 4 Pułku SS "Totenkopf", który stał się podstawą danzigiej SS-Heimwehr. Wzmocniono go ok. 500 ochotnikami z Danziga, pododdziałem przeciwpancernym (Panzerabwehr Lehrsturm der SS Totenkopfstandarten) z Prettin w Saksonii oraz dywizjonem artylerii przeciwlotniczej z Prus Wschodnich. 18 sierpnia 1939 r. SS-Heimwehr Danzig był gotowy do działania. Tego dnia nastąpiło uroczyste wręczenie sztandaru, a następnie oficjalna defilada ulicami miasta.
Zdjęcie prezentowane powyżej było reprodukowane także w książce poświęconej szlakowi bojowemu tzw. Sondergruppe Eberhardt sformowanej z wcześniejszych dwóch pułków Landespolizei. Z Grupy Eberhardta powstały później regularne pułki wojskowe - część z nich walczyła później m.in. Stalingradem. Zdjęcie, jeśli mnie pamięć nie myli, przedstawiało fragment walk o Gdynię (Sondergruppe Eberhardt poniosło poważne straty przy ataku Oksywia).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum