Najbardziej ucierpią na tym miejskie ulice w oddalonych od miasta dzielnicach, jak Osowa czy Kiełpino. Ale główne arterie też ucierpią. Niestety, rzadziej będzie przeprowadzane kompleksowe czyszczenie i mycie tych jezdni: 15 razy rocznie zamiast 24. ZDiZ na letnie czyszczenie ulic zamiast, jak dotychczas, około 4 mln zł, dostał o ponad milion mniej. Dlaczego miasto oszczędza na czyszczeniu ulic?
- Kryzys sprawił, że do miejskiej kasy wpłynęło mniej finansów z podatków, niż zakładano. Poza tym pieniądze potrzebne są na realizację dużych inwestycji. Jest to sytuacja przejściowa. Sądzę, że mimo to uporamy się z czyszczeniem ulic. W okresie zimowym nie będziemy i nie możemy oszczędzać - zapewnia Bogdan Matuszczak
Gdyby Polska Grupa Energetyczna, która od wielu tygodni zwleka z podpisaniem umowy na wykupienie nazwy stadionu na Letnicy, zrezygnowała z transakcji, nie spotkają ją konsekwencje. BIEG nie wpisał bowiem do warunków konkursu kar, które można nałożyć w tego typu sytuacji.
Cytat:
- Skandalem jest, iż ktoś przez pół roku nie płaci, a lansuje markę - mówi Kazimierz Koralewski, radny PiS.
Wg ekspertów, PGE z samego faktu, iż mówi się, że zostanie sponsorem stadionu, mogła zarobić kilkaset tysięcy zł.
Zaniepokojony jest też Piotr Skiba, radny PO. - Poprosimy prezydenta o wyjaśnienia - mówi.
Już w najbliższą niedzielę odbędzie się kolejny Dzień Otwarty budowanego na Euro 2012 stadionu w gdańskiej Letnicy. Na gości czeka mnóstwo innych atrakcji.
Kolejny "dzień otwarty" wrzucono w koszta, czy może firmy postanowiły charytatywnie popracować jeden dzień?
Pomógł: 14 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 4195 Skąd: Oliva
Wysłany: 2010-05-25, 22:53
Prezydent Adamowicz napisał na swoim profilu FB:
Nareszcie! Dziś wbrew gderaniu malkontentów, po długich i ciężkich negocjacjach PGE i Bieg2012 podpisały umowę! Tak więc od 31 maja stadion w Letnicy będzie nazywał się – „PGE Arena Gdańsk” . To naprawdę wielki sukces. Zarówno Polskiej Grupy Energetycznej, spółki BIEG2012, jak i Gdańska. Nasz stadion jest pierwszym w Polsce stadionem – gospodarzem EURO 2012, który uzyskał sponsora tytularnego. I to nie byle jakiego. Jestem przekonany, że nazwa naszego stadionu przyjmie się. Wierzę, że ta umowa przyniesie korzyści wszystkim zainteresowanym.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1367 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2010-06-04, 10:29
A ja mogę się założyć, że wszyscy będą go nazywali "Stadionem w Letnicy", z wyjątkiem tych, którzy będą mówili "Stadion w Letniewie". A te wszystkie "Amber Areny", i "HGW Areny" mają nikłe szanse na przyjęcie się w świadomości kogokolwiek, poza być może urzędnikami.
Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 330 Skąd: Gdańsk Nowy Port Władysława IV
Wysłany: 2010-06-04, 16:22
Grün napisał/a:
A ja mogę się założyć, że wszyscy będą go nazywali "Stadionem w Letnicy", z wyjątkiem tych, którzy będą mówili "Stadion w Letniewie".
Może być też tak, że będą mówić po prostu "na Lechię" (bo przecież tam Lechia będzie grała swoje mecze). Myślę, że z czasem przyjmą się nazwy: "Lechia" - w Letnicy i "stara Lechia" - na Traugutta 29.
Wysłany: 2010-06-04, 18:50
Grün napisał/a:
... A te wszystkie "Amber Areny", i "HGW Areny" mają nikłe szanse na przyjęcie się w świadomości kogokolwiek, poza być może urzędnikami.
choćby z tego powodu:
"…35 mln zł - tyle Polska Grupa Energetyczna zaoferowała za 5-letnie prawa do używania nazwy PGE Arena Gdańsk. "
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum