Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6910 Skąd: Oliva
Wysłany: 2008-10-13, 23:20 Album familii Grimmer
Dzięki życzliwości pewnej oliwskiej rodziny mamy okazję odkryć album rodziny Otto Grimmer'a zamieszkałego przy Kronprinzenallee 1 w Oliwie.
Wita Stwosza 1
Zdjęcia w większości są z lat 1923 - 1925.
Co do autora większości zdjęć i zarazem głowy rodziny to trochę już o nim wiem.
Ale Jego historię będę jeszcze zgłębiać ponieważ są osoby które wiedzą więcej o nim a szczegółowa rozowa na ten temat wciąż jeszcze przede mną.
W samym albumie jest sporo oliwskich zdjęć. Domowych uroczystości, obrazków najbliższego otoczenia, ale kilka jest dla mnie zupełną zagadką. Mam nadzieję z wami uda się je rozwiązać.
88-1.jpg Otto Grimmer
Plik ściągnięto 26903 raz(y) 76,87 KB
166.jpg Z żoną i dzieckiem przed domem
Plik ściągnięto 26905 raz(y) 160,16 KB
35 23 list 1923.jpg Kronprinzenallee 1 - 23 listopad 1923
Plik ściągnięto 26902 raz(y) 177,88 KB
36 Pachołek 1923.jpg Pod wieżą na Pachołku - listopad 1923
Pomogła: 10 razy Wiek: 46 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-10-13, 23:56
villaoliva napisał/a:
Czas na pytanie.
Gdzie to może być?
Nowy Port?
Myślę o tym ponad tydzień. I ciągle coś mi nie pasuje. Skan zdjęcia w sumie tylko mi w kalarepie namącił. Kościół wygląda na ewangelicki sfocony mniej więcej z okolicy pomiędzy Twierdzą Wisłoujście a Mewim Szańcem, składy też jakieś znajome.
Pomógł: 19 razy Wiek: 94 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6910 Skąd: Oliva
Wysłany: 2008-10-14, 00:12
Obok tych zdjęć spławiania drewna znajdowało się w albumie to z baraczkiem i z Wisłoujściem (również z tratwami).
Może to osada Wisłoujście? I z jej brzegu widać Nfw.?
Wysłany: 2008-10-14, 00:35
A te dwa ostatnie. Ten mostek dosyć charakterystyczny. Sądzę że dzisiaj temat się rozwinie i gdy więcej specjalistów zobaczy ten materiał. I tu mi brak ikony senności.
Myślę o tym ponad tydzień. I ciągle coś mi nie pasuje. Skan zdjęcia w sumie tylko mi w kalarepie namącił. Kościół wygląda na ewangelicki sfocony mniej więcej z okolicy pomiędzy Twierdzą Wisłoujście a Mewim Szańcem, składy też jakieś znajome.
Jeżeli to jest Himmelfahrtskirche w Nowym Porcie, to zdjęcie nie z okolicy o której piszesz, tylko z wysokości przystani promu w Wisłoujściu (powyżej Twierdzy). A to, co na lewym brzegu, to byłby teren dawnego Szańca Zachodniego/Fortu Bousmarda. Widziałem kiedyś w Unser Danzig jedno jedyne zdjęcie nabrzeża na tym odcinku i o ile pamiętam, stały tam takie właśnie budy. Ale 100% pewności jeszcze nie mam.
Nabrzeże Oliwskie, mniej więcej na wysokości dworca Neufahrwasser. Na statek4.jpg
widać w tle Westerplatte, na statek2.jpg domy które da się też wypatrzeć na
pocztówce Fritzka z wątku o pocztówkach Neufahrwasser.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum