Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2012-12-18, 10:10
Kösternitz napisał/a:
Wodospad, ale gdzie on się znajdował ?
Młynów/papierni było na Kaczej sporo więc lokalizacji trochę by się znalazło...
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Kinga
Wysłany: 2013-04-07, 01:31
feyg napisał/a:
Mało kto słyszał o tym, że swego czasu, Mały Kack miał własny przystanek kolejowy. Funkcjonował w latach 1872-1929. Budynek zachował się, aczkolwiek jego los jest przesądzony - w planach miasta w tym miejscu planowane jest przedłużenie Drogi Różowej. Zdjęcia, wykonane 1 kwietnia, zdążyły już nabrać wartości historycznej po zainstalowaniu ekranów dźwiękowych. Jeszcze blisko dekadę budynek posiadał jeszcze żeliwny uchwyt lampy naftowej w narożniku. Pozostaje mieć nadzieję że trafił w ręce jakiegoś kolekcjonera....
Miesiąc temu odwiedziłam to miejsce. Zostało jedno ze starych drzew z dawnej drogi od kościoła do pałacu. Pod nim zaś ogromna gliniasta góra odpadków wszelakiej maści - budowlanych i bytowych, ze szczególnym uwzględnieniem reklamówek z ... czym ? - o tym poinformował mnie mieszkaniec drugiego budynku, tego z Twoich zdjęć:" Pani, oni nam zamurowali rury kanalizacyjne/.../" Ciężko było się dogadać, ale stwierdził, że nikt im dotąd nie kazał się wynosić, nic nie wiedzą o kontynuacji Różowej, a ścieki odprowadzali do jakiejś już nieistniejącej "rzeczki" , ale to już dawno temu, no i teraz załatwiają się do reklamówek. Śmieci było jakby nieco mniej koło domu, znalazły się na rzeczonej górce.
Zdjęciami epatować nie będę, bo robiłam komórczakiem. Ale: ten budynek był mieszkalnym, stacyjny jest ten pierwszy od Wielkopolskiej, z numerem 15. Zresztą - na forum Orłowa "w temacie" dworca sam o tym pisałeś. Jest tam też informacja nt. zameldowania "Schimichowskiego Leona zawiadowcy stacji klasy IV" przy ulicy Lotników 124a i takiż numer widnieje na ścianie domku, który ma nawet naprzeciw swoją szopę gospodarczą.
W Kacku Małym, w lokalu Kühla zaczęli urzędować hitlerowcy z Danziga i swym prowokacyjnym stanowiskiem doprowadzili do tego, że 13 kwietnia 1935 roku organizacje społeczne w Gdyni zdemolowały ten lokal i rozpędziły zebranych, raniąc śmiertelnie Groena. W zebranych dokumentach znaleziono wykazy Niemców, obywateli polskich, z Małego i Wielkiego Kacka, z Chwaszczyna i Koleczkowa, należących do zorganizowanych komórek hitlerowskich.
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2023-04-17, 21:58
Nie spodziewałem się, że ten parszywy dzień tak wynagrodzi mnie na sam koniec: oto ostatnia niemiecka właścicielka Małego Kacka: Franziska v. Parpart z domu. v. Tiedemann-Brandis, primo voto v. Brauchitsch
Franziska von Parpart.jpg
Plik ściągnięto 15525 raz(y) 23,17 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Wysłany: 2024-10-17, 18:18 Klein Katz (Mały Kack) - Julius Ferdinand Kühl
Dwa porcelanowe korki od butelek (potocznie zwane "porcelankami"), będące pamiątką po widocznej na powyższych pocztówkach gospodzie Juliusa Ferdinanda Kühla. Zbiory własne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum