Witam! Zdjęcie przedstawia miejsce w Pucku przy Alei Lipowej, zaraz za zakładem produkującym nagrobki. Zastanawiałam się nie raz, co to za miejsce, te kamienie, no i drzewa rozmieszczone jakby w nieprzypadkowym kształcie. Ktoś mi kiedyś mówił, że to niby jakiś pradawny cmentarz, ale czy to prawda, to nie wiem. Czy ktoś z Was wie coś o tym miejscu?
101_2170.JPG Puck, przy Alei Lipowej
Plik ściągnięto 13471 raz(y) 91 KB
Ostatnio zmieniony przez ezet 2012-09-08, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
apel... może ktoś zna osoby, które były naocznymi świadkami likwidacji tego cmentarza? być może uda się złapać trop co się stało z macewami? porozbijali? a być może użyli do budowy ulic, chodników, murków itp. w razie jakichkolwiek informacji proszę o kontakt
Rzecz się działa w czasie wojny i zapewne sprawcy w 1945 odeszli za Odrę, więc ze świadkami będzie ciężko. Ale mam kilka starszych ,,informatorów” więc popytam.
Arek2,
Arek, warto poszukać informacji, nie wiem do jakich dokumentów masz dostęp, ale trzeba by było postarać się o ksero mapy z zaznaczonym terenem tego cmentarza i porównać go z dzisiejszą zabudową, z tego jak się już zdążyłem rozeznać, cmentarz był otoczony murem, może gdzieś ktoś ma międzywojenne zdjęcia z tego cmentarza, może starsi mieszkańcy Pucka mieli żydowskich przyjaciół? Są to ciekawe rzeczy i jak się bok nich przejdzie bez uwagi to wkrótce nikt o nich nie będzie wiedział, tak jak o "puckim państwie króla szwedzkiego Karla Knutssena w 1454", to jest też fajna historia a przypuszczam, że może parę osób w Pucku jest zorientowanych w powyższym fakcie, mój mail robewa@interia.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum