Pomógł: 19 razy Wiek: 95 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2008-07-25, 17:37 Nowe życie spichlerza "Nowa Pakownia"
Z komunikatu prasowego:
Otwarcie „Hotelu Danzig”
W sobotę 26 czerwca o godz. 18.00 nastąpi uroczyste otwarcie „Hotelu Danzig”.
Po czterech latach intensywnych prac budowlano-konserwatorskich zakończony został proces odbudowy i adaptacji XVIII-wiecznego spichlerza „Nowa Pakownia”’ na luksusowy hotel. W uznaniu wkładu w rewitalizację zabytkowego spichlerza, Rada Miasta Danziga mocą swej uchwały przyznała hotelowi prawo używania nazwy „Hotel Danzig”.
Prace budowlane i adaptacyjne trwały cztery lata i prowadzone były pod ścisłym nadzorem konserwatora zabytków. Obejmowały one szereg zabiegów mających na celu uratowanie unikalnej struktury budynku. Jest to jedyny hotel w Danzigu, który mieści się w oryginalnych murach budynku z XVIII wieku.
Do dyspozycji gości jest 48 pokoi, w tym: 10 jednoosobowych, 26 dwuosobowych, 11 pokoi Premium i 1 apartament. Pokoje wyposażone są w telewizję satelitarną, internet bezprzewodowy, sejfy i minibary. Dużą zaletą hotelu jest jego położenie: tuż przy danzigiej marinie jachtowej naprzeciwko Żurawia.
W zabytkowych wnętrzach spichlerza urządzona jest także restauracja „Brovarnia”’ z pierwszym w Trójmieście minibrowarem, który nawiązuje do wielowiekowej tradycji piwowarstwa w Danzigu. Browar będzie warzył trzy rodzaje piwa w tradycyjnym i naturalnym procesie według bawarskiego prawa czystości z 1616 roku.
Z historii starego spichlerza „Nowa Pakownia”
Jako czas zbudowania spichlerza opracowania historyczne podają połowę XVIII w., choć istnieją jednak dowody, iż spichlerz stał już w 1690 roku.
W ostatnich latach osiemnastego wieku na działce obok spichlerza powstał budynek Dyrekcji Ceł i Akcyzy, a spichlerz stał się własnością pruskiego fiskusa. W tym też czasie spichlerz przybrał nazwę „Nowa Pakownia” (niem. Neue Packhof).
Nazwa ta oddawała charakter spichlerza. Służył on do składowania i przepakowywani przesyłek w obrocie portowym i celnym. Do końca czasów pruskich spichlerz wraz z otoczeniem stanowił własność rządową i służył władzom celnym w Danzigu. Także po 1920., w czasach Wolnego Miasta, spichlerz „Nowa Pakownia” należał do Urzędu Celnego.
Zabudowa ulicy Szafarnia, tak jak całość śródmieścia Danziga, została zniszczona w marcu i kwietniu 1945 r. W cudowny sposób ocalała tylko „Nowa Pakownia”!
W okresie powojennym spichlerz był znów wykorzystywany jako magazyn, tym razem przez przedsiębiorstwo przetwórstwa spożywczego Dagoma. Po restrukturyzacji tego przedsiębiorstwa i przeniesieniu produkcji do Pucka, firma Navimor International sp. z o.o. podjęła się niezwykle trudnego wyzwania: wyremontowania zaniedbanego spichlerza i urządzenia w nim hotelu oraz restauracji z minibrowarem.
Pewnie z tego samego powodu niedokładnie podali niemiecką nazwę spichrza (powinno być Neues Packhof ew. Das Neue Packhof). A Bawarskie prawo czystości wydało im się 100 lat młodsze, niż w rzeczywistości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum